25 Şubat 2017 Cumartesi

Babürlü elmasları

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü yazımda diğer yazılarımdan farklı bir konudan bahsedeceyim. Konu Babürlü elmaslarıdır. Yani bir zamanlar Babürlü hükümdarlarının en değerli mücevherlerinden olan elmaslar. Babürlü İmparatorluğu 1526-1857 yıllarında var olmuş bir devlet idi. Bu elmaslar Babürlülerin gerileme döneminde bir çok sahip eli değiştirmiş, bazıları ise kaybolmuştur. Bahsedeceyim elmaslar şunlardır.
  • Derya-i Nur
  • Kuh-i Nur
  • Nur ül-Ayn
Derya-i Nur. 

Derya-i Nur dünyadaki en büyük elmaslardan biridir, yaklaşık ağırlığı 182 karattır (36 g). 

Bu elmas Tahran şehrinde, İran Merkezi Bankasının Mücevher Müzesinde tutuluyor ve sergileniyor. Rengi uçuk pembedir, elmasların en nadir bulunanlarından biridir. Derya-i Nur ışığın denizi anlamına geliyor. Derya kelimesi Farsça, Nur kelimesi ise Arapçadır. Elmas ünlü Golkonda (Güney Hindistan) elmas madenlerinden çıkarılmıştır. Bu elmasa ilk önce Hindistanda Kakatiya hanedanı, sonra Türk kökenli Halaç hanedanı sonra ise Babürlü hükümdarları sahip olmuştur. Afşarlı hükümdarı Nadir şah 1739'ta Karnal savaşında Babürlüleri yenib Dehli şehrini ele geçirdikden sonra Derya-i nur elması dahil olmakla bir çok Babürlü mücevherlerine sahip olmuştur. 






Kuh-i Nur ingilis Tacının önünde.
Kuh-i Nur rengsiz elmasdır yaklaşık ağırlığı 105 karattır (21 g). 

Günümüzde Bu elmas İngiltere'de İngilis Kraliyet Ailesinin mücevher koleksiyonunda tutuluyor. Kuh-i Nur "ışığın dağı" anlamına geliyor. Burada kuh kelimesi Farsça dağ, nur kelimesi ise Arapça ışık anlamına geliyor. Bu elmas da Golkonda elmas madenlerinden çıkarılmıştır. Bu elmasa da ilk önce Hindistanda Kakatiya hanedanı, sonra sırayla türk kökenli Halaç hanedanı sonra ise Babürlü hükümdarları sahip olmuştur. Babürlülerden sonra bir kaç sahip değişmiş sonda 1852'te İngilis Kraliyet Ailesi bu elmasa sahip oluştur. Hindistan 1947'te bağımsızlığını kazandıkdan sonra elmasın Hindistana iade edilmesini talep etmiş fakat bu talep İngilis Kraliyet Ailesi tarafından geri çevrilmiştir. Kuh-i Nur günümüzde ingilis kraliçesi ikinci Elizabeth sahiplik ediyor.



Nur ül-Ayn dünyadaki en büyük pembe elmaslardan biridir, yaklaşık ağırlığı 60 karattır (12 g). 

Nur ül-Ayn Arapça "gözün ışığı" anlamına geliyor. Bu elmas da yukarıda bahsetdiyim elmaslar gibi Golkonda madenlerinden çıkarılmıştır. 1739'ta Nur ül-Ayn ı Nadir şah Babürlülerden ele geçirmiştir. Bu elmas günümüzde Tahran'da İran Merkez Bankası'nda tutuluyor.
Nur ül-Ayn Farah Pehlevinin tacının üzerinde (ortasında pembe rengli)


Kaynakça.

Encyclopædia Iranica.

The Guardian. The Koh-i-Noor diamond is in Britain illegally. But it should still stay there . 16 February 2016.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder